NAPOTKI ZA UPORABO AVTOCEST V TURISTIČNI SEZONI

Ob začetku poletnih počitnic se tudi na slovenskih avtocestah začne poletno obdobje povečanega prometa čez našo državo. Če se odpravljate na morje, se oborožite z dobršno mero strpnosti. Tako kot v večini julijskih in avgustovskih koncev tedna je pričakovati, da bo avtoceste zalila reka jeklene pločevine, ki je ob petkih popoldan in še zlasti sobotah dopoldan praviloma usmerjena proti turističnim krajem, ob nedeljah pozno popoldan oziroma proti večeru, ko se počitnikarji vračajo domov, pa v nasprotno smer. V primeru slabega vremena se pogosto zgodi, da turisti zlasti v hrvaški Istri predčasno zaključijo počitnikovanje, zato je v tem primeru lahko promet proti notranjosti Slovenije povečan tudi kak delavnik.

 

Že tradicionalno je povečan promet pričakovati v smeri sever – jug, to je od Avstrije proti Hrvaški in obratno. V zadnjih letih se vse bolj krepi tudi smer vzhod – zahod. Zato vsem, ki se boste v tem času znašli na naših avtocestah, priporočamo predvsem strpnost, ker vsi tujci ne poznajo slovenskih cest in zato lahko od njih pričakujemo tudi nepredvidena ravnanja.

Nekaj splošnih priporočil:

tomacevoPrometni koledar

Vsebuje predvidene prometne obremenitve na slovenskih avtocestah, ki so narejene na podlagi večletnih dejanskih podatkov o prometnih obremenitvah slovenskih avtocest, zato je lahko dobrodošla pomoč pri načrtovanju poti.

Dostopen je na tej povezavi.

 


Preverite stanje na cestah

Običajen promet je v poletnem času bolj varljiv kot sicer. Še včeraj povsem prazna cesta, se lahko danes duši od gostega prometa, regionalna cesta je skoraj prazna, na avtocesti pa daljše zgostitve.

Voznikom priporočamo, da načrtujejo daljši čas potovanja in si vnaprej pripravijo alternativne poti oziroma postanke. Če je možno, naj se glavnim turističnim smerem izognejo predvsem v petek popoldne, soboto dopoldne ter nedeljo pozno popoldne.

 

Na Primorskem zgostitve in zastoje pričakujemo na koncu hitre ceste pri Izoli in naprej proti Portorožu in mejnemu prehodu Sečovlje ter na hitri obalni cesti v smeri Izole tudi pred izvozom Koper – center/Slavček proti mejnemu prehodu Dragonja, kjer so običajno tudi najdaljše čakalne dobe za prestop meje. Poleg tega je ob koncih tedna, zlasti sobotah, pričakovati zastoje predvsem pred predorom Karavanke, na zahodni ljubljanski obvoznici do razcepa Kozarje in naprej proti cestninski postaji Log ter na koncu podravske avtoceste pri Ptuju in naprej proti mejnemu prehodu Gruškovje.

Sicer pa je ob petkih popoldne tradicionalno zelo obremenjena ljubljanska obvoznica, v petek popoldne ter še zlasti v soboto od zgodnjih dopoldanskih ur pa proti Obali primorska avtocesta, kjer je močno povečan promet v obratni smeri spet pričakovati v nedeljo od popoldneva proti večeru.

Priporočamo vam, da še preden se odpravite na pot pokličete Prometno-informacijski center za državne ceste – PIC, na kratko številko 1970, kjer vam bodo operaterji poskušali dati čim bolj aktualno in celovito informacijo o stanju na cestah. Na kratko lahko stanje na avtocestah in hitrih cestah preverite tudi na brezplačni glasovni postaji 080 22 44.

Številne prometne informacije so na voljo tudi na spletni strani PIC www.promet.si ali na naslovu http://m.promet.si, ki je prirejen za pregled informacij o stanju na cestah z mobilnimi telefoni.

Vse, kar PIC izve, po najkrajši možni poti posreduje radijskim postajam.

Informacije so v obliki tedenskih prometnih napovedi (objavljene so praviloma ob četrtkih do zgodnjega popoldneva) tudi na uvodni spletni strani www.dars.si.

Drugi koristni napotki

Bodite pozorni na prometne konice ob neobičajnem času

Zastoje lahko pričakujete tudi izven prometnih konic, ki so običajne v drugih letnih časih. Promet je običajno zelo povečan predvsem ob sobotah dopoldne in nedeljah popoldne pa tudi ob sredah. Če je le mogoče, se na daljšo pot odpravite izven največjih konic, torej zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj.

Avtocestni odseki v upravljanju DARS d.d., kjer ob močno povečanem prometu lahko pričakujemo zastoje:

V poletnem času je od vseh avtocest v Sloveniji najbolj obremenjena primorska avtocesta A1 med Ljubljano in Koprom. Zato lahko na tej cesti ob morebitni prometni nesreči ali nujnem intervencijskem posegu lahko pričakujemo tudi daljše zastoje.

Po podatkih PIC so v turistični sezoni pogosto zastoji tudi na naslednjih glavnih cestah, ki so v upravljanju Direkcije RS za ceste, navezujejo pa se na avtocestni sistem:

V okviru avtocestnega sistema je v poletnih mesecih najbolj obremenjen mejni prehod Obrežje na avtocesti A2 Novo mesto–Obrežje. Izven avtocestnega križa so po podatkih PIC v turistični sezoni najbolj obremenjeni naslednji mejni prehodi: Sečovlje (na cesti Portorož–Sečovlje), Dragonja (na cesti Koper–Dragonja), Starod (na cesti Kozina–Starod), Jelšane (na cesti Ilirska Bistrica–Jelšane) in Gruškovje (na cesti Ptuj–Gruškovje).

Vozite zmerno, vnaprej načrtujte pot in postanke

Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali povzroči utrujenost, zato se za volan usedite povsem spočiti in zdravi. Na daljši poti načrtujte več postankov. Pretegnite se in naredite kratek sprehod. Med prezračevanjem vozila ne pozabite na varnost. Če se oddaljite od vozila, zaprite vsa okna in ga zaklenite. Več o varnem postanku na počivališču si lahko preberete na tej povezavi.

Lom-foto

V hudi vročini in pri preveliki hitrosti se pnevmatike hitreje obrabijo ali celo poškodujejo, še posebej, če je vaš avto obremenjen s težko prtljago.  Če se odpravljate v tujino, se pozanimajte, kakšni so prometni predpisi v državah, skozi katere boste potovali. Bodite posebej pozorni na motoriste.

 

 


 

Spremljajte vremenske napovedi

Bodite pozorni na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere. Dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena lahko naredi cestišče zelo spolzko. Ob morebitni toči ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. To je zelo nevarno početje in vas lahko stane več kot popravilo avta zaradi toče.

 

 


Bodimo obveščen voznik


NASVETI ZA VAREN PREVOZ PRTLJAGE

Pred odhodom na počitnice morate v avto zložiti tudi vso potrebno prtljago. Količina prtljage med počitnicami pomeni tudi svojevrstno tegobo, ki se je velja lotiti pravilno. Ni pomembno samo, kako boste v avto spravili vso prtljago, predvsem morate poskrbeti, kako jo boste pravilno zavarovali. Nepravilno zavarovana prtljaga je lahko že ob sicer nedolžnem trku smrtonosno nevarna za potnike. Pred začetkom zlaganja prtljage morate zato misliti tudi na njih – predvsem tiste na zadnjih sedežih.

 

Zlaganja prtljage ali tovora v avtomobil se morate lotiti sistematično. To pomeni, da morate imeti vso prtljago pripravljeno in že okvirno sortirano glede na velikost oz. težo. Težje predmete, kar običajno pomeni tudi večje, zložite na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, na njih pa naknadno zložite ostale, lažje kose prtljage. Načeloma naj prtljaga ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko težo, saj lahko v primeru trka potnikom povzročijo hude poškodbe.

V strešni prtljažnik zlagajte prtljago po enakem principu – težje na dno, lažje na vrh, pri tem pa obvezno upoštevajte navodila proizvajalca tako prtljažnika, kot tudi avtomobila, glede obremenitve. Količina prtljage v strešnem prtljažniku naj bo takšna, da ga ne bo potrebno zapirati na silo. V primeru zapiranja na silo, lahko poškodujete tečaje ali ključavnice, prav tako pa se lahko zgodi, da spoj pokrova prtljažnika ne bo zadostno tesnil in bo zato v primeru dežja prepuščal vodo.

Nasveti za varen prevoz prtljage:

 

 


Se odpravljate danes na pot?

Načrtovanje optimalne poti po Sloveniji